SVETOVALNICA

strokovnjaki za
spodnje perilo

KAKO JE VIDETI PRAVILNA LEGA MODRČKA?

Datum:26.10.2018

Kako pri modrčku, ki ga imate doma, ugotovite, ali res stoji tako, kot bi moral? Za vas smo sestavili nekaj brafitting nasvetov, kako hitro prepoznate pravilno stoječ modrček. Kaj je to brafitting? Preprosto povedano gre za znanost, ki se ukvarja s primerno in dobro stoječo velikostjo modrčka.

Obseg

Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi, igra pravilen obseg modrčka zelo pomembno vlogo. Prav obseg bi moral nositi večino teže prsi (kar 80 %), ne naramnice, kot ljudje pogosto mislijo. Če je obseg prevelik, te funkcije ne more opravljati pravilno in teža prsi visi ravno na naramnicah – to lahko nato povzroča bolečine vratne hrbtenice, odrgnine od naramnic in nenazadnje – prsi v takšnem modrčku nimajo pravilne oblike.

Kako je videti pravilna velikost obsega? Dobro izbran obseg se mora prilegati k telesu, hkrati pa mora biti dovolj ohlapen, da bi se lahko nadihali. Zadnji del se od telesa ne bi smel povleči na oddaljenost, večjo od treh prstov. Zadnji del obsega mora biti v pravem kotu glede na roke in zapenjanje v enaki višini kot sprednji del modrčka. V nobenem primeru se zadnji del ne sme pomikati navzgor! To je jasen signal, da je obseg prevelik. V sprednjem delu modrčka pod kostjo ne sme biti prostora za več kot en prst. Če dvignete roke, bo pravilno izbran modrček še vedno na istem mestu. V sprednjem delu se ne sme dvigati prek prsi!

 

 

 

Če preizkušate nov modrček, je treba pravi obseg izbirati pri zapenjanju na prvo sponko (najohlapnejša različica). Treba je namreč upoštevati, da trak sčasoma rahlo popusti in se raztegne. Enako kot se raztegnejo vaši novi čevlji. Če kupite modrček, ki se vam prilega pri zapenjanju na zadnjo sponko, ga ne boste več mogli zapeti, ko se bo material raztegnil in bo obseg prevelik.

 

Naramnice

Tudi na podlagi naramnic lahko razkrijemo nepravilen modrček. Kot smo že povedali, bi morala večina teže prsi temeljiti na obsegu modrčka, ne v naramnicah. Naramnice bi morale nositi le 20 % teže oprsja. Ne smejo se torej zarezovati, hkrati pa ne smejo padati. Na srečo je pri večini modrčkov dolžina naramnic nastavljiva, tako je dovolj le skrajšati ali podaljšati po potrebi.

Znak, da z modrčkom ni vse v redu, so lahko tudi bolečine vratne hrbtenice in ramen. Te pogosto povzroči neprimerno izbran (prevelik) obseg modrčka. Teža zopet temelji na naramnicah, kar lahko na koncu povzroči tudi precejšnje bolečine v ramenih (predvsem, če ima ženska večje oprsje).

 

Košarice

Seveda lahko tudi na košaricah na prvi pogled opazite, ali modrček stoji, kot bi moral. Na kaj biti pozoren pri košaricah? Eden od znakov je lahko t. i. razlivajoča se dojka, ko premajhna košarica ne zajame cele dojke in se le-ta razliva in ustvarja neprivlačne hribčke. Nikakor ne bi smelo biti tako.

Seveda se lahko pojavi tudi nasprotna težava. Če je košarica prevelika, njeni robovi odstopajo od prsi – pri gibanju se modrček guba in različno zvija. Ob pravilno izbrani velikosti bi morala košarica kopirati dojko in naravno nadaljevati linijo prsi – nikjer se ne sme vrezovati, pa tudi ne izstopati.

 

V mislih je treba imeti tudi to, da se velikosti košaric zmanjšujejo/povečujejo sorazmerno z velikostjo obsega. Košarica B je tako pri obsegu 70 manjša kot pri obsegu 80. Na primer modrček 65/D ima približno enako veliko košarico kot 70/C ali 75/B. Če na primer preizkušate modrček velikosti 75/B in vam je košarica ravno prav velika, obseg pa je večji, morate seči po manjši velikosti obsega in hkrati povečati številko košarice. Izbrati bi tako morali 70/C.

Ne le velikost, ampak tudi oblika košaric igra svojo vlogo. Tudi ob pravilno izbrani velikosti se lahko zgodi, da košarica ne stoji pravilno. Potem je treba poiskati drug kroj modrčka. Ponudba je široka in gotovo boste našli pravi kroj, ki vam bo ustrezal.

 

Kosti

Kosti imajo nalogo, da podpirajo oprsje. Da bi to funkcijo opravljale pravilno, morajo kosti dojko tesno oklepati. Pravilno velikost košarice spoznate tudi po kosti – konec kosti bi moral biti usmerjen v sredino pazduhe.

Pozorni morate biti tudi na to, da se bo obseg v sprednjem delu modrčka (kjer se kosti združita) tesno prilegal k telesu. Ta del modrčka ne bi smel odstopati, vendar ne bi smel niti preveč stiskati.

Ali ste ravnokar ugotovili, da vaš modrček ni prave velikosti? Uporabite našo edinstveno braftitting aplikaci Size&Style AsistentZ njo ne boste le izračunali prave velikosti modrčka, ampak vam bo svetovala tudi glede primernega kroja! Kar 94 % žensk z njeno pomočjo nosi pravilen modrček!

 

 

 

V naši široki ponudbi boste našli prilegajoče se modrčke vseh krojev in velikosti. Osebno za vas preizkusimo vse!