01 777 86 87
Meni

Kako negovati kopalke?

Aktuálně v magazínu


Datum:26.10.2018

Po negi modrčkov si bomo ogledali tudi, kako pravilno skrbeti za kopalke, kajti bolje, kot boste za kopalke skrbeli, dlje boste ohranili njihove odlične lastnosti.

Prva nega za kopalke se začne, še preden se boste v njih prvič pojavili ob vodi. Pred prvo uporabo je kopalke dobro namočiti v mlačno vodo (30 °C) z nevtralnim milom in nato pustiti, da se prosto posušijo (ne ožemati!). Uporabite lahko tudi blagi pralni prašek ali trdo milo.

 

 

Tudi po vsakem nošenju kopalke operite v mlačni vodi. Vendar jih ne sušite na neposredni sončni svetlobi, raje jih obesite v senco. Kopalk prav tako ne puščajte mokrih in zvitih v rolo ali v plastični vrečki – lahko namreč postanejo zatohle in se postopoma uničijo.

Bodite pozorni tudi na mehanske poškodbe in odrgnine – nakit, kamni, sedenje na grobi površini, na peščeni plaži ali na grobi površini tobogana – vse to lahko kopalke poškoduje.

Morska sol ali klor kopalkam prav tako ne koristita – lahko namreč spremenita njihovo barvo. Pod vplivom klora elastan poleg tega izgublja svojo prožnost. Dobro torej izbirajte mesto za kopanje in, če je to mogoče, se izogibajte preveč kloriranim bazenom.

Še en sovražnik kopalk sta telesni znoj in krema za sončenje. Namesto kreme raje uporabljajte mleko za sončenje in si kopalke oblecite šele, ko se bo mleko vpilo.

S tem pa žal seznam pasti za vaše kopalke še ni končan. Zdravilišča, kjer je voda pogosto toplejša od dovoljenih 30 °C, in blatne kopeli imajo prav tako negativne vplive na barvo in strukturo materiala.

Preden kopalke po sezoni pospravite v omaro, jim posvetite še malo pozornosti. Operite jih v pralnem stroju - pri pranju jih dajte v posebno vrečko in uporabite program za občutljivo perilo. Izpustite centrifugo in v nobenem primeru ne sušite kopalk na napravi za ogrevanje ali v sušilnih strojih za perilo.