01 777 86 87
Meni

KAKO PRATI IN SUŠITI SPODNJE PERILO?

Aktuálně v magazínu


Datum:26.10.2018

Kakšna je nega modrčkov in hlačk?

Čudovito novo perilo je doma! Vendar, kako skrbeti zanj, da bo tako lepo kar najdlje? Astratex.si je za vas pripravil nekaj nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Modrčki se proizvajajo iz najbolj finih materialov, zaradi katerih je perilo elastično in prijetno za nošenje. Nega teh materialov pa je že sama po sebi zahtevnejša. Polnila modrčkov in košarice z oporo, ki morajo ženskim prsim dati „pravo obliko“, prav tako zahtevajo posebno nego, ker jih lahko nepravilno rokovanje pomečka.

Modrčke raje perite ročno ali zakaj ni dobro prati v pralnem stroju?

Dejstvo, da proizvajalci pogosto priporočajo nežno ročno pranje, ima svoje vzroke. Eden od njih so kosti v košaricah oziroma material, iz katerega so proizvedene.

Ta morda ne bo prenesel pranja v pralnem stroju. Kosti lahko med pranjem tudi zdrsnejo iz košaric in tako poškodujejo boben pralnega stroja. Poleg tega pralni stroj ne koristi niti peni opore košaric – škodita ji tlak in topla voda. Nenazadnje je treba dodati, da sponke in zanke za zapenjanje lahko poškodujejo čipko.

Če tudi tem slabostim navkljub dajete prednost pranju v pralnem stroju, zmanjšajte tveganje za poškodbe modrčkov z uporabo pralne vrečke. Preprečila bo predvsem poškodbe čipk in okrasnih dodatkov z zapenjanjem. Pomembno je tudi, da nastavite program za občutljivo pranje – brez ožemanja in s čim nižjo temperaturo.

Prav tako ne uporabljajte sušilnega stroja. Kakršnakoli toplota iz sušilnega stroja namreč poškoduje polnilo modrčka z oporo in uničuje se elastičnost materiala. Z vplivom toplote se površina košarice začne krčiti in ustvarjajo se gube. Pri pogostem sušenju lahko pride do tega, da se opora modrčka toliko skrči, da bo manjša kot sama košarica.

Kako prati ročno? Modrčke je treba prati v hladni ali mlačni vodi z uporabo blagega sredstva za pranje. Nato jih ne ožemajte! Večina modrčkov je izdelana iz fine tkanine, ki se sama posuši zelo hitro.

Kako shranjevati modrčke z oporo in modrčke push-up? S tem ni velikih težav. Lahko jih prepognete na polovico in vstavite eno košarico v drugo ali jih zložite enega na drugega v predal ali omaro. Nekatere ženske modrčke obešajo na posebne obešalnike.

Tako pri perilu kot pri kopalkah je treba upoštevati tudi napotke, ki so navedeni na etiketi perila (razlago posameznih simbolov najdete spodaj).

Ob pravilnem ravnanju boste v svojih modrčkih uživali več let!

Pri hlačkah se vedno ravnajte v skladu z navedenimi simboli za pranje na etiketi perila.


Kakšna je nega korzeta?

Korzet je fenomen zadnjega časa in postaja vse bolj priljubljen. Da bi to perilo ohranilo svoje edinstvene lastnosti, mu je treba posvečati pravo nego.

Za korzet je značilna izjemna elastičnost in čvrstost materiala. Za čim daljšo ohranitev teh lastnosti je bolje. da korzet perete ročno, in sicer v hladni ali mlačni vodi. Pri pranju se je dobro izogniti klasičnim pralnim praškom. Njihovi dodatki za beljenje lahko namreč vlakna perila ožgejo in ta nato izgubijo svojo prožnost. Najbolje je uporabiti poseben pralni prašek za občutljivo perilo, zadostoval bo sicer tudi običajni gel za tuširanje.

Pri pranju perila za oblikovanje telesa tudi nikoli ne uporabljajte mehčalca, ker bi ta lahko poškodoval fina elastična vlakna in bi perilo hitro izgubilo svoje edinstvene lastnosti. Korzeta ni dovoljeno sušiti v sušilnem stroju. Tudi toplota namreč uničuje unikatni material, ki nato izgublja svojo prožnost.
Upoštevati je tudi treba, da se korzet ne lika, saj bi tako material izgubil svoje lastnosti. Na srečo pa korzeta ravno zaradi svoje prožnosti niti ni treba likati, ker se naravno raztegne na telesu.

Kakšna je nega športnega perila?

Športno perilo ima posebne lastnosti, s katerimi je šport enostavnejši in prijetnejši. Te lastnosti želimo seveda kar najdlje ohranjati in čim bolj podaljšati življenjsko dobo perila – da bi nam to uspelo, je treba za športno perilo pravilno skrbeti.

Načina nege je odvisen od konkretne vrste in materiala športnega perila. Zato se vedno ravnajte v skladu z etiketami, ki vam bodo dale jasna navodila, kako ravnati s konkretnim izdelkom. Kljub temu pa obstaja nekaj splošnih nasvetov, po katerih se je pri negi športnega perila dobro ravnati. Čeprav ima večina športnega perila funkcijo odvajanja znoja od telesa in hitrega sušenja, je treba iz perila izprati drobne delčke soli iz znoja in drugo umazanijo, ki se drži perila.

Večino športnega perila je mogoče prati v pralnem stroju, vendar perite le na temperaturi do 40 °C z uporabo sredstva za občutljivo perilo, namesto tega lahko uporabite tudi gel za prhanje. Pri pranju ne uporabljajte mehčalca, ki bi lahko poškodoval vlakna in perilo bi s tem izgubilo svoje uporabne lastnosti.

Športno perilo vselej perite obrnjeno narobe, uporabite lahko tudi pralno vrečko za občutljivo perilo. Boben pralnega stroja in ostalo prano perilo bi lahko fino površino športnega oblačila poškodovalo.

Za športno perilo ne uporabljajte sušilnega stroja ali drugega vira toplote, s tem bi ponovno lahko izgubili edinstvene lastnosti. Športno perilo se poleg tega zelo hitro suši, tako da sušilnega stroja niti ne boste potrebovali.

Kar se tiče likanja, je vse odvisno od vrste perila – nekatere je mogoče likati, spet drugih ne. V tem primeru se vedno ravnajte po napotkih na etiketi perila.

Prepričani smo, da boste s pomočjo teh nasvetov svoje perilo in kopalke z Astratex.si dolgo ohranili kot novo.

Kakšna je nega srajc, lahkih jutranjih halj in erotičnega spodnjega perila?

Pri teh vrstah perila z veliko finega materiala je najbolje upoštevati navedene postopke za pranje na etiketah pri notranjih robovih. Če pa želite preprečiti kakršnekoli poškodbe, vsekakor ne prekoračujte temperature pranja 30 °C. Pri pranju v pralnem stroju vedno uporabljajte pralno vrečko, ki zmanjša tveganje za poškodbo perila.

Korzete in srajce z všitimi modrčki raje perite ročno. Tako boste preprečili tako poškodbe izdelka kot tudi bobna pralnega stroja – pri višjih obratih lahko kost zdrsne iz perila. Pri ročnem pranju upoštevajte navedeno temperaturo in uporabljajte pralna sredstva za občutljivo ali barvno perilo (belo perilo vselej perite ločeno od barvnega in črnega). Ne sušite na neposredni sončni svetlobi in pri kakršnemkoli viru toplote – barva in material bi se lahko poškodovala. Sušilni stroj je seveda tabu.

Kakšna je nega funkcijskega spodnjega perila?

Funkcijsko perilo nikakor ni poceni. Vendar bo ob pravi negi ohranjalo svoje lastnosti vrsto let.

Funkcijsko perilo je treba prati pogosteje, in sicer tudi če na njem ne najdete večjih znakov uporabe. Zaradi svojih izjemnih lastnosti odvaja znoj stran od telesa in tako v materialu ostajajo (ob daljši uporabi) drobni delci soli iz znoja. Funkcijsko perilo je sicer mogoče prati v pralnem stroju, in to celo na temperaturi 40 °C (uporabljajte pralno vrečko), vendar priporočamo raje perilu prijaznejše ročno pranje. S tem boste preprečili morebitne poškodbe materiala v bobnu stroja. Termo perilo se lahko pere le v prašku za občutljivo perilo.S praškom, ki je določen prav za to vrsto oblačil in predvsem brez uporabe mehčalca ali drugih sredstev za mehčanje vode. Le-ta slabijo strukturo vlaken, zmanjšujejo njihovo čvrstost in s tem uničujejo unikatne lastnosti materiala. Seveda ne uporabljajte kemičnih čistil in belil. Nikakor perila ne sušite v sušilnem stroju in ga ne likajte. Ena od prednosti funkcijskega perila je, da se ne mečka. Termo perilo se tudi hitro suši.

O unikatnih lastnostih posameznih funkcijskih materialov si lahko preberete neposredno v opisih izdelkov.

Kakšna je nega jutranjih halj, pižam in nočnih srajc?

Jutranje halje

Jutranje halje so v vseh letih svojega delovanja v ženski garderobi postale ne le nepogrešljiv pripomoček po kopanju, ampak tudi prijatelj v hladnih jutrih ali mrzlih zimskih večerih. „Lahke“ različice jutranjih halj dajejo eleganco vsaki ženski, ki želi biti zapeljiva, vendar v toplem.

Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ohranjati čudovit videz vaše jutranje halje.Pred prvo uporabo haljo vsekakor najprej operite, in sicer na temperaturo, ki je navedena na etiketi izdelka. Pazite, da ne boste kombinirali različnih barvnih odtenkov, da preprečite možno obarvanje vlaken.

a)      Pri vsaki jutranji halji iz mikrovlaken upoštevajte postopke za pranje, ki jih najdete na etiketi pri notranjem robu. Priporočeno je pranje na 30 °C s programom za občutljivo pranje. Uporabite primerno sredstvo za pranje in halje ne belite oz. kemično čistite, saj bi tako poškodovali material. Sušite z obešanjem – jutranja halja je zaradi mikrovlaken zelo hitro suha.

Jutranja halja iz mikrovlaken je izjemno priljubljena ne le zaradi svoje mehkobe, ampak tudi zaradi dejstva, da zelo hitro ogreje.

b)      Jutranjo haljo z deležem 50 % bombaža perite na največ 40 °C s programom za občutljivo pranje

in uporabljajte primerno sredstvo za pranje. Velja – nič beljenja, kemičnega čiščenja, likanja in sušenja v sušilnem stroju.

c)       Kopalni plašč iz frotirja lahko med drugim (vzdrževanje je enako kot pri jutranji halji z deležem 50 % bombaža) sušite tudi v sušilnem stroju. Tu je izjemoma sušenje v sušilnem stroju prednost – vlakna plašča se lepo ločijo in frotir tako ne postane grob in neprijeten.

d)      Lahko jutranjo najraje perite na 30 °C, in sicer v pralni vrečki, da se pri pranju v pralnem stroju postopoma ne uniči.

Upoštevajte postopke za pranje, kot so navedeni na etiketi pri notranjem robu halje.

Ne prekoračujte priporočene temperature pranja, prišlo bi do nepovratne poškodbe materiala. Izogibajte se tudi sušenja na neposredni sončni svetlobi, da barve halje ne zbledijo. Seveda materialov ne sušite prekomerno z izpostavljanjem neposrednemu viru toplote (radiatorji, peči ...).

V primeru, da iz tkanine (razen satiniranih mikrovlaken) visi zanka, je nikoli ne trgajte, le odstrizite. Preprečite mehanske poškodbe zaradi neustreznega rokovanja!

Pižame in srajce

V čem drugem se uleči v posteljo, kot v udobni pižami ali srajci? Toda, ali želite, da bi njihov material ohranil svoj videz in mehkobo? Oglejte si naša priporočila.

Čeprav je bombaž precej odporen material z dolgo življenjsko dobo, vsekakor potrebuje skrbno rokovanje. Pižame in srajce so pogosto barvne in v nekaterih primerih imajo različen tisk. Zato te izdelke perite na največ 40 °C s programom za občutljivo perilo in uporabljajte primerno sredstvo za pranje barvnega perila. Tudi tu seveda velja nič beljenja in kemičnega čiščenja tkanine. Nikakor jih ne sušite v sušilnem stroju – tiski bi se lahko med seboj prilepili ali pa bi pustili nevšečne madeže na drugih tkaninah. Likate lahko tudi na višjih temperaturah (okoli 200 °C).

Temperatura pranja pri pižamah, srajcah in srajčkah z dodatkom kašmirja ne sme presegati 30 °C! Temperatura pri likanju ne sme preseči 100 °C. Ob nepravilnem rokovanju se lahko kašmir nepovratno poškoduje.